Україна. м.Черкаси. вул.Бидгощська 38/1, тел (факс) 64-21-78, e-mail: oipopp@ukr.net

МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ПЕДАГОГІЧНИХ ІННОВАЦІЙ

У  комунальному навчальному закладі «Черкаський обласний інститут  післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради»   22 вересня 2016 року розпочав свою роботу дводенний  Міжнародний Фестиваль педагогічних інновацій.

Захід  проводиться уже восьмий рік поспіль з ініціативи обласного інституту і  за організаційного сприяння Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» та  Міністерства освіти і науки і складається із двох турів: заочного і очного.

Для участі у заочному турі Фестивалю надійшло 286 робіт із 22 областей України, а також Білорусі, Грузії, Казахстану, Литви, Молдови та Польщі.

Переможцями стали 105 освітян  із  названих  регіонів.

22 вересня  на очний тур до комунального закладу прибули 54 учасники-переможці заочного туру, які презентували у своїх роботах результати досліджень сучасного змісту освіти, авторські методики, технології, інноваційні методи та форми роботи, моделі навчального та виховного процесів, управлінської діяльності.

Відкриття Фестивалю розпочалося показом слайдів з фото Фестивалів 2009-2015 років і оптимістичним емоційним привітанням вихованців Черкаської ЗОШ І-ІІІ ступенів №20 Черкаської міської ради.

         Пленарне засідання відкрила  вітальним словом ректор Черкаського інституту Наталія  Чепурна, яка  подякувала всім присутнім за те, що приїхали на цей важливий захід і стали єдиною великою сім’єю колег-однодумців, наголосила на  його актуальності.

         В урочистому відкритті заходу взяли участьначальник управління освіти і науки Черкаської ОДА  Валерій Данилевський;  дійсний  член Національної академії педагогічних наук України, доктор психологічних наук, директор Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України Іван Бех; доктор педагогічних наук, професор, в. о. директора  Державної наукової установи «Інститут модернізації змісту освіти» Юрій Завалевський; доктор філософії, начальник відділу дослідження підготовки вчителів Інституту модернізації змісту освіти Міністерства освіти і науки України Світлана Кириленко; перший заступник начальника управління освіти і науки Черкаської ОДА Оксана Сімушіна.

   Вперше на Фестивалі були присутні 32 директори Авторських шкіл України, які взули участь у засіданні робочої групи з розроблення проекту Положення про Авторську школу з участю відомих українських учених.      

З вітальним словом виступили на Фестивалі  також Валерій Данилевський і Юрій Завалевський, зокрема, начальник Управління освіти і науки Черкаської ОДА, розповівши про славетний черкаський край і відомих його постатей,  повідомив присутнім про нещодавно проведений захід – відкриття  в обласному інституті зали «Воїни світла», про те, що 33 педагоги Черкащини захищали мир в зоні АТО, 3-е із них загинули. Валерій Данилевський звернув увагу присутніх на те, що в  сучасних суспільно-політичних умовах, коли Україна ціною життя Героїв Небесної Сотні, зусиллями українських військових, добровольців, волонтерів, відстоює свободу і територіальну цілісність, пріоритетного значення набуває національно-патріотичне виховання дітей та учнівської молоді і саме, як говорять педагоги-атовці, « ….навчати дітей любити і захищати Україну потрібно власним прикладом…».  

         Юрій Завалевський свій виступ  закцентував на актуальності інновацій в освіті, їхньому впливу на успішність учнів та зв’язок успішності з вибором моделей і технологій навчання; на інноваційній діяльності педагогів, яка  на сьогоднішній день стає основним напрямом реалізації модернізаційних реформ в освіті і одним із суттєвих напрямів переходу до моделі інноваційного розвитку України в цілому.

Учасників VІІІ Міжнародного фестивалю педагогічних інновацій  у режимі он-лайн привітали білоруські колеги і колега від республіки Молдова доктор педагогічних наук, доцент кафедри мистецтва та художнього виховання Бельцького державного університету імені Алеко Руссо Марина Морарь.

 Під час урочистостей і з нагоди відкриття відбулось нагородження переможців заочного туру.

         У рамках Фестивалю  представлена робота наукових, науково-методичних студій, секцій, презентація проектів, зокрема:

  1. Наукової  студії Беха Івана Дмитровича, дійсного члена Національної академії педагогічних наук України, доктора психологічних наук, директора Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України з теми «ВИХОВНА ГУМАНІСТИЧНА ПАРАДИГМА В ОСВІТНІЙ ПРАКТИЦІ».
  2. Науково-методичної  студії Лохвицької Любові Василівни, докторанта Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова; кандидата педагогічних наук, доцента кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» з теми «ЛЯЛЬКОТЕХНІКА В МОРАЛЬНОМУ ВИХОВАННІ ДОШКІЛЬНИКІВ».
  3. Науково-методичної  студії Єрмакова Івана Гнатовича, методиста Центру інноваційного розвитку та методичної роботи Управління освіти та інноваційного розвитку Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, та Співакової Інни Борисівни,  директора Кловського ліцею № 77  м. Києва, з теми «ЖИТТЄЗНАВСТВО В СУЧАСНІЙ ШКОЛІ: ВІД ТЕОРІЇ ДО ПРАКТИКИ».
  4. Науково-методичної  студії Кириленко Світлана Володимирівни, кандидата педагогічних наук, доктора філософії, доцента, начальника відділу дослідження підготовки вчителівДНУ “Інститут модернізації змісту освіти”,  та Матвєєвої  Ганни Дмитрівни, директора експериментального  навчального закладу Всеукраїнського рівня «Академія дитячої творчості», Заслуженого працівника освіти України, кандидата педагогічних наук з теми  «МОДЕЛЬ НАВЧАЛЬНОГО   ЗАКЛАДУ ЯК СТРАТЕГІЯ ЙОГО ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ».

          У роботі секцій обговорювалися такі важливі сучасні освітні проблеми і шляхи їх вирішення:

  • створення інноваційних виховних систем в умовах загальноосвітнього навчального закладу;
  • ефективне використання інформаційно-комунікаційних технологій в освітній та управлінській діяльності сучасного  навчального закладу;
  • створення моделі школи майбутнього на засадах діяльності школи сприяння здоров’ю та школи, дружньої до дитини;
  • забезпечення соціалізації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування в умовах  дитячого будинку;
  • сучасні підходи до впровадження інклюзивного навчання в дошкільному закладі;
  • технології впровадження дистанційної освіти у системі підвищення кваліфікації педагогічних кадрів.

 Відбулись  презентація моделі освітньої діяльності навчально-виховного комплексу «Павлиська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - ліцей імені В.О. Сухомлинського» Онуфріївської районної ради Кіровоградської області (директор Деркач Валентина Федорівна) та  проекту Концепції загальнодержавної програми військово-патріотичного виховання дітей та учнівської молоді України.

Працював відкритий мікрофон.

         Під час проведення  заходу відбулась автобусна екскурсія в місто Чигирин і в Авторську О.А. Захаренка середню загальноосвітню школу с. Сахнівки.

 

 

ЧЕРКАСЬКИЙ ОСВІТЯНСЬКИЙ ПОРТАЛ
При копіюванні інформації - посилання на сайт: http://oipopp.ed-sp.net обов’язкове