Україна. м.Черкаси. вул.Бидгощська 38/1, тел (факс) 64-21-78, e-mail: oipopp@ukr.net

Розпочав роботу ІХ Міжнародний Фестиваль педагогічних інновацій

            21 вересня у  КНЗ "Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради" розпочав роботу ІХ Міжнародний Фестиваль педагогічних інновацій.

Міжнародний фестиваль започаткований у 2009 році. У ході  його роботи  традиційно презентуються результати досліджень сучасного змісту освіти, авторські методики, технології, інноваційні методи та форми роботи, моделі навчального та  виховного процесів, а також управлінської діяльності.

Цього року для участі у конкурсній частині Фестивалю надійшло 316 робіт із 22 областей України, а також Білорусі, Польщі та Сполучених Штатів Америки з таких номінацій як,  «Інновації у сфері дошкільної освіти»; «Інновації в організації навчально-виховного процесу в загальноосвітньому та позашкільному навчальних закладах»; «Інновації в управлінні загальноосвітніми навчальними закладами»; «Інновації у неперервному розвитку професійної компетентності педагогічного працівника».

21 вересня  на захід прибули 70 переможців, завітали представники обласної влади, управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації, педагогічної громади області,  регіональні ЗМІ.

  У рамках  роботи Фестивалю відбулось відкриття  першого в Україні навчально-тренінгового центру STEM-освіти в комунальному навчальному закладі «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради».

  На урочистому відкритті із вступним словом до присутніх звернулася кандидат педагогічних наук, доцент, ректор інституту Наталія Миколаївна Чепурна, яка означила важливість цієї події. Підкреслила, що відкриття  центру – це  шлях до запровадження у навчальних закладах області STEM-освіти якоб’єднання наук, спрямованого на розвиток нових технологій, інноваційного мислення, забезпечення потреби у добре підготовлених інженерних кадрах; створення навчально-методичної бази для підвищення творчого потенціалу і удосконалення професійної майстерності педагогів, які проходять у закладі курсову підготовку. Для задоволення їхніх освітянських потреб  у центрі STEM-освіти уже активно функціонують 2 кабінети робототехніки: центр Lego-education та тренінговий центр, а також ресурсний центр та навчально-тренінгова аудиторія.

Наталія Миколаївна подякувала поважним гостям -  голові Черкаської обласної ради  Олександру Івановичу Вельбівцю, голові Черкаської обласної державної адміністрації Юрію Олеговичу Ткаченку, начальнику управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації Валерію Вікторовичу Данилевському за неоціненну допомогу у створенні центру. Висловила надію на подальшу співпрацю з товариством «ПРОЛЕГО» і його директором Оксаною Людвигівною Стоєцькою.

На відкритті центру були присутні  завжди шановані в інституті гості Юрій Іванович Завалевський, в.о. директора  Державної наукової установи "Інститут модернізації змісту освіти" МОН України, доктор педагогічних наук, професор; Іван Дмитрович Бех, дійсний член Національної академії педагогічних наук України, доктор психологічних наук, директор Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України.

 У ході проведення пленарного засідання відбулось нагородження  переможців Фестивалю і презентація чартерної школи GLOBAL OUTREACH CHARTER ACADEMY  (США, штат Флорида, м. Джексонвілл).

 Попереду ще один день роботи Фестивалю. На учасників чекає  багато актуальних заходів.

Учасники  матимуть можливість ознайомитися з сучасними підходами до впровадження педагогічних інновацій, які майстерно презентуватимуться досвідченими науковцями, викладачами, вчителями  з навчальних закладів  Луганської, Житомирської, Донецької, Черкаської, Закарпатської областей, міста Київ. Доповідачі демонструватимуть розмаїття методико-педагогічних ідей, орієнтовні шляхи  реалізації нового змісту освіти та розбудови Нової української школи. Будуть обговорюватися проблеми, пов’язані з пошуком шляхів до нової школи через співпрацю та партнерство, визначенням орієнтирів демократизації сучасного освітнього середовища, можливостей підготовки дітей з особливими освітніми потребами до життєдіяльності у сучасному суспільстві.

Протягом дев’яти років незмінним учасником фестивалю є Іван Дмитрович Бех, дійсний член Національної академії педагогічних наук України, доктор психологічних наук, директор Інституту проблем виховання Національної академії педагогічних наук України. І завжди з  особливим зацікавленням його сприймають учасники Фестивалю.

У цьому році він проводить  наукову студію з теми «КОМПОНЕНТНА МОДЕЛЬ СХОДЖЕННЯ ЗРОСТАЮЧОЇ ОСОБИСТОСТІ ДО ДУХОВНИХ ЦІННОСТЕЙ».

Для педагогічної громади області також підготовлені такі  Наукові студії як :

1. «МОДЕЛЬ ДЕРЖАВНО-ГРОМАДСЬКОГО УПРАВЛІННЯ ВІДДІЛУ ОСВІТИ НА ЗАСАДАХ ДОВІРИ В СОЦІАЛЬНО-ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ» (для директорів та заступників директорів навчальних закладів)
Лісова Наталія Іванівна, проректор із питань ЗНО та моніторингу якості освіти КНЗ «Черкаський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних працівників Черкаської обласної ради», кандидат педагогічних наук. Калініна Людмила Миколаївна, доктор педагогічних наук, професор, завідувач відділу економіки та управління ЗСО Інституту педагогіки НАПН України.


2. «ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНИЙ СУПРОВІД МОРАЛЬНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ» (для педагогічних працівників сфери дошкільної освіти)
Лохвицька Любов Василівна, кандидат педагогічних наук, доцент, заступник декана факультету педагогіки і психології з наукової роботи, доцент кафедри психології і педагогіки дошкільної освіти ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди».


3. «ПРОЕКТУВАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ДЕМОНСТРАЦІЙНИХ ЗАСОБІВ НАВЧАННЯ ДЛЯ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ» (для вчителів початкових класів)
Рибалко Ольга Олексіївна, кандидат педагогічних наук, викладач Прилуцького гуманітарно-педагогічного коледжу імені І.Я.Франка.

 

Для всіх бажаючих відбудеться автобусна екскурсія в музей Тараса Григоровича Шевченка ( місто Канів).

ЧЕРКАСЬКИЙ ОСВІТЯНСЬКИЙ ПОРТАЛ
При копіюванні інформації - посилання на сайт: http://oipopp.ed-sp.net обов’язкове